Αναδημοσίευση από PRONEWS
Άρθρο του Spiegel αναφέρεται στο «θαύμα της Αφρικής»
Την ώρα που η Ευρώπη «πόνταρε» όλα τα χρήματα της στους μαζικούς εμβολιασμούς και βλέπουμε χώρες όπως η Ολλανδία που έχουν εμβολιάσει περίπου το 85% του ενήλικου πληθυσμού να επιβάλλουν lockdown στην Αφρική υπάρχουν χώρες που έχουν αποκτήσει ανοσία της αγέλης και τελειώσει με τον κορωνοϊό.
Άρθρο του έγκριτου γερμανικού περιοδικού «Spiegel» «γκρεμίζει» το αφήγημα των εμβολιασμών, καθώς επικαλείται νέες μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι σε περιοχές της Αφρικής η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει ήδη μολυνθεί από τον κορωνοϊό και παρά τους λίγους εμβολιασμούς η μεγάλη καταστροφή δεν πραγματοποιήθηκε – τουλάχιστον μέχρι στιγμής, συμπληρώνει το περιοδικό για να έχει το κεφάλι του ήσυχο.
Προτού παραθέσουμε το άρθρο να σημειώσουμε ότι και στην Ευρώπη υπάρχει χώρα που ακολούθησε την ανοσία της αγέλης και από τον Μάρτιο καταγράφει μηδενικούς θανάτους με Covid-19, ο λόγος για την Σουηδία. Η διαφορά βεβαίως είναι ότι η Σουηδία έχει εμβολιάσει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.
Αναφέρει το ρεπορτάζ των Γερμανών από το Ναϊρόμπι:
«Όλα είναι έτοιμα. Τα γάντια μιας χρήσης βρίσκονται σε ένα μικρό μεταλλικό καροτσάκι, οι μάσκες οξυγόνου και οι σωλήνες κρέμονται από την οροφή. Μια διπλή γραμμή εκτείνεται κατά μήκος του διαδρόμου στο πάτωμα. Πράσινη πλευρά: σίγουρα. Κόκκινη πλευρά: Περιοχή μόλυνσης, για είσοδο μόνο με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό. Αλλά κανείς δεν χρειάζεται να φορέσει μία ολόσωμη στολή εδώ, γιατί δεν υπάρχουν ασθενείς. Εδώ στο Νοσοκομείο MP Shah στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι , κατάφεραν πρόσφατα να κλείσουν ολόκληρη την πτέρυγα Covid.
«Δεν χρειάστηκε να δεχθούμε ούτε έναν ασθενή εδώ και τρεις εβδομάδες. Ποτέ δεν ήταν τόσο ήσυχα από την αρχή της πανδημίας», λέει ο επικεφαλής του τμήματος λοιμώξεων Shamsa Ahmed. Πριν από τέσσερις μήνες το πράγμα φαινόταν εντελώς διαφορετικό: Η παραλλαγή δέλτα μαινόταν στην Κένυα και τρεις όροφοι του MP Shah ήταν γεμάτοι με ασθενείς Covid. «Ήμασταν στο τηλέφωνο όλη την ώρα προσπαθώντας να οργανώσουμε χώρους σε άλλα νοσοκομεία. Δέκα ασθενείς περίμεναν ένα κενό κρεβάτι εντατικής θεραπείας», θυμάται ο Αχμέντ. Ανακοινώθηκε το σημείο συμφόρησης: Σε όλο το Ναϊρόμπι υπάρχουν μόλις 200 χώροι εντατικής θεραπείας – για περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους.
Το χάος στα νοσοκομεία φαίνεται τώρα κάτι περισσότερο από μια μακρινή ανάμνηση. Την Δευτέρα, το θετικό ποσοστό στην Κένυα ήταν 0,8%. Στο απόγειο της πανδημίας, περίπου κάθε τέταρτο τεστ ήταν θετικό. Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας άρθηκε πρόσφατα, τα μπαρ και τα κλαμπ είναι γεμάτα και ο κόσμος χορεύει ξανά με την ψυχή του. Το ποσοστό εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο στην Κένυα είναι μόλις έξι τοις εκατό. Θαύμα;
Στην αρχή της πανδημίας, κάθε είδους σενάρια τρόμου κυκλοφορούσαν για την Αφρική : οι πόλεις πυκνοκατοικημένες, τα συστήματα υγείας προβληματικά, η υγιεινή στις φτωχογειτονιές πρόκληση. Οι ειδικοί περίμεναν ότι ο ιός θα εξαπλωθεί γρήγορα και θα επιφέρει καταστροφικούς θανάτους, μιλώντας για μια ωρολογιακή βόμβα. Τουλάχιστον είχαν δίκιο για την ταχεία μετάδοση, ακόμα κι αν σχεδόν κανείς δεν το είχε παρατηρήσει μέχρι πρόσφατα.
Νέες μελέτες εξέτασαν την λεγόμενη μόλυνση στις αφρικανικές χώρες. Χρησιμοποιώντας τεστ αντισωμάτων, οι ερευνητές μέτρησαν πόσοι άνθρωποι έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό από το ξέσπασμα της επιδημίας. Ένας από τους ερευνητές που διερεύνησαν αυτό το ερώτημα ονομάζεται Isaac Ngere. Εξέτασε χιλιάδες κατοίκους στην Κένυα σε διάφορες φάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης παραγκούπολης του Ναϊρόμπι, της Kibera.
«Τον Μάιο και τον Ιούνιο το ποσοστό μόλυνσης ήταν 66 τοις εκατό. Αυτό ήταν πριν από το βίαιο κύμα δέλτα. Είμαι σίγουρος ότι οι τιμές στο Ναϊρόμπι είναι πλέον πάνω από 70 τοις εκατό. Αυτό είναι σχεδόν ανοσία αγέλης», λέει ο Κενυάτης επιδημιολόγος που εργάζεται για το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον. Καμία ατομική γνώμη: Άλλες τρέχουσες έρευνες πιθανολογούν επίσης μόλυνση άνω του 50 τοις εκατό των ενηλίκων στο Ναϊρόμπι.
Αλλά η μελέτη του Ngeres λέει και κάτι άλλο: «Η θνησιμότητα από κρούσματα ήταν 20 φορές χαμηλότερη από ό,τι σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Αυτό είναι εκπληκτικό», λέει ο Κενυάτης επιστήμονας.
Ο Ραφαέλ Τζούμα είναι 32χρονος που ζει με τα δύο του παιδιά σε μια μικρή καλύβα στην Κιμπέρα. Ο Τζούμα ήταν ο καλύτερος του χωριού, έκανε τζόκινγκ δύο φορές την ημέρα στην απομόνωση, έκανε προπόνηση με βάρη. Μερικές φορές χόρευε με τις νοσοκόμες, σε απόσταση. Τα βίντεο από αυτές τις σκηνές έγιναν viral δίνοντας ελπίδα σε μια ολόκληρη χώρα. Αλλά είχαν και ένα άλλο αποτέλεσμα: «Πολλοί άνθρωποι το είδαν αυτό και μετά σκέφτηκαν: Θα πάμε για τζόκινγκ και θα χορέψουμε λίγο και τότε ο COVID δεν θα μας κάνει κακό. Στην Kibera, κανείς δεν παίρνει πια στα σοβαρά τον ιό», λέει ο Juma.
Στην πραγματικότητα, η ζωή συνεχίστηκε στην Kibera, ακόμη και όταν η υπόλοιπη χώρα ήταν σε σκληρό lockdown. Σχεδόν κανείς δεν φοράει μάσκες και η κοινωνική απόσταση δεν υφίσταται σε μια από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις στην Αφρική. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους ζουν από τα μεροκάματα· δεν μπορούν έτσι απλά να μείνουν στο σπίτι. Και είναι νέοι, πολύ νέοι. Οι μισοί από τους κατοίκους της Kibera είναι κάτω των 15 ετών. «Κάποιοι ηλικιωμένοι πέθαναν μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν παρατήρησαν καν ότι είχαν Covid», πιστεύει ο Raphael Juma.
Αυτή τη στιγμή τελειώνουν σιγά σιγά τα επιχειρήματα για να εμβολιαστεί ο κόσμος. Γιατί ολόκληρο τον Οκτώβριο, η μικρή κλινική της παραγκούπολης στην οποία εργάζεται δεν έχει καταγράψει ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού. Τον Ιούλιο ήταν πέντε με οκτώ – τη μέρα. Ευτυχώς, σπάνια υπήρχαν σοβαρά κρούσματα. Η ωρολογιακή βόμβα δεν έσκασε, τουλάχιστον όχι με ένα δυνατό κρότο. «Οι άνθρωποι συνέχισαν την ζωή τους. Είναι ένα θαύμα από τον Θεό», πιστεύει ο υγειονομικός.
Ο επιστήμονας Isaac Ngere έχει έτοιμες περισσότερες γήινες εξηγήσεις. «Το υψηλό επίπεδο μόλυνσης είναι πιθανώς ένας από τους λόγους που βλέπουμε τόσο λίγα κρούσματα αυτή τη στιγμή. Ο ιός έχει εξαπλωθεί εδώ και καιρό», λέει. Αλλά αν η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει ήδη μολυνθεί, γιατί δεν υπήρχαν σκηνές τρόμου όπως στην Ινδία; Ο Ngere ερευνούσε αυτό το ερώτημα εδώ και μήνες. Μια κοινή εξήγηση είναι η νεαρή μέση ηλικία του πληθυσμού. Ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, είναι επίσης σχετικά σπάνιες, αν και σε άνοδο.
Όμως ο επιδημιολόγος έχει μια άλλη διατριβή: «Ειδικά στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική, υπάρχουν πολλοί συγκρίσιμοι ιοί, συμπεριλαμβανομένων παρόμοιων ιών κορωνοϊού. Οι κάτοικοι εκτίθενται σε αυτά πολύ πιο συχνά από ό,τι στην Ευρώπη, για παράδειγμα. Υποθέτουμε λοιπόν ότι πολλοί έχουν αναπτύξει ένα είδος διασταυρούμενης ανοσίας που τώρα προστατεύει και από τον Sars-Cov-2. «Η ομάδα του διερευνά επί του παρόντος εάν η ελονοσία θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει τέτοια προστασία έναντι των σοβαρών περιστατικών Covid, επειδή τα εκπαιδευμένα Αντισώματα είναι πολύ παρόμοια».
Αναδημοσιεύθηκε από PRONEWS