Ο δικαστής Angelo Giorgianni ενεργοποιεί έναν νέο συναγερμό: η παγκόσμια διαχείριση της πανδημίας ακολουθεί το ίδιο σενάριο. Η διαχείριση της πανδημίας από την κυπριακή κυβέρνηση προκαλεί τρόμο και ανησυχία στον κυπριακό λαό που βλέπει τις ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματά του να περιορίζονται. Safepass, υποχρεωτικά τεστ για παιδιά και εφήβους για τη φοίτηση τους στο σχολείο και ο φόβος του υποχρεωτικού εμβολίου για τα παιδιά κατά την επιστροφή τους στο σχολείο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ακολουθούν ένα μοναδικό σενάριο για τη διαχείριση της πανδημίας, οπότε αυτό που συμβαίνει σε ορισμένες χώρες μπορεί σύντομα να εξαπλωθεί και σε άλλες. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, όπως και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις του κόσμου, έχει ανταποκριθεί στην πανδημία με πολύ αυστηρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει εισάξει ακόμη και το Safepass το οποίο από τα τέλη Ιουνίου θα ονομάζεται Green Pass.
Ο συντονιστής της OMV της Κύπρου παρείχε τις πληροφορίες για την κατάσταση στην Κύπρο.
Το Safe Pass τέθηκε σε ισχύ στις 10 Μαΐου και αποτελεί υποχρέωση για όλα τα άτομα άνω των 12 ετών για να μπορούν να επισκέπτονται εμπορικά κέντρα άνω των 500 τετραγωνικών μέτρων με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο τροφίμων (σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία). Αποδεικτικό στοιχείο για το Safe Pass θεωρείται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού με τουλάχιστον την πρώτη δόση είτε αρνητικό PCR ή rapid test που ισχύει για 72 ώρες είτε απόδειξη ότι ένα άτομο έχει νοσήσει με covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Η παρουσίαση Safe Pass είναι υποχρεωτική για όλους τους εσωτερικούς χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι, όπως θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι θρησκευτικής λατρείας, συνέδρια και εκθέσεις. Το pass δεν είναι υποχρεωτικό για υπαίθριους χώρους εστιατορίων, καφέ, θέατρων και κινηματογράφων.
Το τεστ είναι απαραίτητο και στο χώρο εργασίας και η συχνότητα τους εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων σε κάθε εταιρεία.
Τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ. Αν δεν το κάνουν, δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο. Επιπλέον, για να παρευρεθούν στις τελικές τους εξετάσεις οι μαθητές πρέπει να έχουν αρνητικό 72ωρο rapid test.
Ο υπουργός Υγείας αρχικά δήλωσε ότι το SafePass θα ήταν προσωρινό μέτρο, αλλά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “το safepass είναι το διαβατήριο που θα μας οδηγήσει προς την πλήρη ελευθερία μας.”
Επιπλέον, η κυβέρνηση της Κύπρου φαίνεται να υπαινίχθηκε ότι το Σεπτέμβριο τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιαστούν για να επιστρέψουν στο σχολείο.
Με την έναρξη ισχύος του νέου νόμου (Νόμος 55 (Ι) / 2021) οι Κύπριοι γονείς ανησυχούν διότι με τον νέο νόμο το Κράτος μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο την άρση της επιμέλειας από τους γονείς, εάν αυτοί θεωρηθούν ανεύθυνοι ή ανίκανοι.
Έτσι, εάν ο εμβολιασμός για ανηλίκους γίνει υποχρεωτικός τον Σεπτέμβριο, πολλοί γονείς δεν θα θέλουν να πάρουν τα παιδιά τους στο σχολείο για να μην εμβολιαστούν. Όμως, αν κάποιος γονιός παιδιού ηλικίας 5-15 χρονών παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του παιδιού του ως προς τη φοίτηση τότε θεωρείται ότι διαπράττει αδίκημα. Φανταστείτε ένα σενάριο κατά το οποίο το κράτος θεωρεί ένα γονέα ανεύθυνο ή ανίκανο επειδή αρνείται τη φοίτηση του παιδιού του στο σχολείο.
Ο Angelo Giorgianni, γενικός γραμματέας της OMV, κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες του κόσμου. “Μην κοιτάς αλλού γιατί τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Κύπρο θα μπορούσαν επίσης να επεκταθούν και σε άλλες χώρες, όπως έχει ήδη συμβεί. Η OMV θα υποβάλει καταγγελία για την υπόθεση της Κύπρου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης”.
Ο δικαστής Giorgianni υπενθυμίζει ότι στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού που ψηφίστηκε στις 20 Νοεμβρίου 1959 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και αναθεωρήθηκε το 1989, εκφράζονται τα δέκα δικαιώματα των παιδιών. Το δικαίωμα 6 προνοεί όπως «για την αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς του παιδιού χρειάζεται αγάπη και κατανόηση. Πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να μεγαλώνει υπό τη φροντίδα και την ευθύνη των γονιών του και, σε κάθε περίπτωση, σε μια ατμόσφαιρα αγάπης, υλικής και ηθικής ασφάλειας.
Ο Giorgianni δηλώνει ότι αυτές οι αρχές επιβεβαιώνονται ήδη από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Άσκηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού (1996) και από άλλες διεθνείς συνθήκες που προστατεύουν τη σχέση του παιδιού με την οικογένειά του . Η βίαιη απομάκρυνση από την οικογένεια προκαλεί τραύμα στο παιδί και δημιουργεί σοβαρές ψυχολογικές βλάβες ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας που ο OMV και ο Angelo Giorgianni θα καταγγείλουν στο Δικαστήριο της Χάγης.
Η Κύπρος έχει ήδη υποβάλει μέσω του OMV καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Σημειώνεται επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Μαΐου 2004.
Οι ανησυχίες των Κύπριων θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν οι ανησυχίες και των άλλων πολιτών του κόσμου!
*** Μετάφραση στα ελληνικά από τον συντονιστή της OMV Κύπρου